top of page
Keresés

Milyen a jó világításvezérlő rendszer?

Nemrégiben az autonóm világításvezérlés forradalmasította a lakóépületek és a vállalkozások világítását. Ezek olyan világításvezérlők, amelyek segítségével a fények intenzitása és színvilága is személyreszabható, s már-már az összes ipari létesítményben jelen vannak.

A hálózatba kapcsolt világításvezérlők megjelenésével azonban az autonóm koncepció a múlté lett. Mint ahogy a név is mutatja, a hálózatba kapcsolt világításvezérlők több önálló rendszerből álló csoportot alkotnak, amelyeket ugyanazon a hálózaton belül, egyetlen központi stationról lehet vezérelni. Az efféle vezérlések esetén az egyik eszköz kimenete szolgál a másik eszköz bemeneteként, így ez a világításvezérlések közti kommunikáció egy új, magasabb szintjét eredményezi.


Ezek után jogosan merül fel bennünk a kérdés - "Milyen a jó világításvezérlő rendszer?"

Miből lehet megállapítani, hogy egy világításvezérlő rendszer ideális-e az Ön létesítményei részére? Leegyszerűsítve, melyek azok a jellemzők, amelyek egy ilyen rendszert a tökéletes választássá teszik az ember számára?

Olvasson tovább, hogy megtudja!


1.Jelenlét- és időalapú fényvezérlés

A legmegfelelőbb világításvezérlő rendszer olyan keretrendszert tartalmaz, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a fényforrások használati idejét előre meghatározzák. Az időprogram segítségével a létesítményvezetők be tudják állítani a lámpák fel- és lekapcsolását egy adott időpontra. Egy épületben például be lehet állítani, hogy a világítás automatikusan felkapcsolódjon reggel 7 órakor az első ember érkezésekor és este 8 órakor kapcsolódjon le, miután az utolsó is elhagyta az épületet.

Ehhez hasonlóan a világításvezérlő rendszerek jelenlétérzékelői egy adott térben tartózkodó személy jelenlétét is észlelik és ennek megfelelően kapcsolják fel/le a világítást, illetve szabályozzák a fényerősséget.


2. A mesterséges fény kiegészítése napfénnyel

A világításvezérlő rendszerek egyik nélkülözhetetlen jellemzője a fokozott energiatakarékosság. Az optimális rendszerek olyan napfény-hasznosítási technológiával vannak felszerelve, melyek automatikusan szabályozzák a világítás intenzitását és fényerejét jellemzően az olyan terekben, ahol a természetes fénymennyiség nem elegendő.

Például amikor az épületek megfelelő mennyiségű kinti fényt kapnak az ablakokon keresztül, akkor az adott térben lévő lámpák, izzók vagy bármilyen világítótestek fényereje a minimálisra vagy akár nullára is redukálható a felesleges használat elkerülése végett.


3. Fények összehangolása speciális feladatok függvényében

Míg a gazdasági épületekben kedveltek az efféle funkciók, ma már sok kifinomult lakóépület is szintén vevő lett a megoldásra. A világításvezérlő rendszerek révén a felhasználók a fényeket a különféle feladatok szerint szabályozhatják s ezek végrehajtásához sokszor speciális körülményekre van szükség.

Ezt általában olyan munkahelyeken alkalmazzák, amelyek esetében bizonyos jellegű gyártási, csomagolási vagy más ehhez hasonló feladatok elvégzése zajlik. Az ilyen tevékenységek a jobb munkavégzés és produktivitás érdekében különleges mennyiségű fényt igényelnek.



4. Eszközkövetés szenzorok segítségével

A korszerű világításvezérlő rendszerekkel immár könnyebben kezelhetjük eszközeinket számos munkaterületen. Legyen szó akár egy üzleti épületről, irodahelyiségről, raktárról vagy egészségügyi létesítményről, az eszközkövető rendszer lehetővé teszi, hogy a vezérlő rendszerből folyamatosan nyomon lehessen követni az egyes tételeket.

Egy ilyen rendszerben szenzorok kerülnek azokhoz az eszközökhöz, amelyeket rögtön meg kell találni, vagy amelyek elengedhetetlenül fontosak. Ezen érzékelők reagálnak a fölöttük lévő fényekre, így a központi világításvezérlőből egyszerűen lekövethetővé válnak. Az eszközkövetésnek számos alkalmazási módja van a kórházakban, a repülőtereken vagy a raktárakban például a kerekesszékek vagy a leltári tételek gyors megtalálása szempontjából.


5. Integrálhatóság más rendszerekkel

A legjobb világításvezérlő rendszerek manapság már más épületgépészeti rendszerekkel való integrálhatóságra is képesek. Korábban az épületek a világító- és a HVAC-rendszereket egymástól elkülönítve kezelték. Emiatt azok magas energiafogyasztást, kiadásokat, bonyolult vezetékezést és alacsony teljesítményt eredményeztek.

Azonban az olyan világításvezérlő rendszerek, amelyek képesek integrálódni az épületgépészettel, hogy egyetlen automatizálási rendszert biztosítsanak a lakók számára, csökkentik a költségeket, az energiafogyasztást és az épület több komponensének működtetésével kapcsolatos egyéb komplexitásokat. Ezen összetevők magukban foglalják a hűtési, biztonsági, riasztó, audio/vizuális rendszereket (stb.), amelyek egymással kommunikálva az egész épületirányítási rendszer felett központi vezérlést biztosítanak.


6. A karbantartási munkálatok egyszerűsítése a monitorozással

Egy olyan világításvezérlő rendszerrel, amely monitorozási lehetőségeket kínál, könnyen nyomon követhető és karbantartható az épületbe telepített világításvezérlés. A rendszer részletes jelentést ad a használatban lévő eszközökről, azok teljesítményéről, a felmerülő problémákról és a karbantartásukhoz szükséges szolgáltatásokról. E-mail vagy sms értesítésekkel figyelmezteti a rendszergazdákat az esetleges problémákról.

Ráadásul a vezetők az értesítéseket megoszthatják egymás között is, hatékonyabban kezelve azokat. Az ilyen folyamatok javítják a produktivitást, csökkentik a rezsiköltségeket, és elkerülhetővé teszik a nem kívánatos problémákat.


A lényeg tehát:

A legjobb világításvezérlő rendszer az, amelyik az összes lakó igényeinek megfelel, és közben csökkenti a költségeket, az energiafogyasztást és az épület irányításához szükséges erőfeszítéseket.

Mi a SmartNode-nál tisztában vagyunk az egyes világítóberendezések irányításával kapcsolatos nehézségekkel. Éppen emiatt nyújtunk lehetőséget a rendszerintegrátoroknak, épülettulajdonosoknak, létesítményüzemeltetőknek és saját partnereinknek abban, hogy a már meglévő rendszereiket DALI-alapú világításvezérlőkkel integrálhassák. Az ilyen vezérlés fokozottabb flexibilitást és kontrollt biztosít a világítás felett, hogy Ön a szó legszorosabb értelmében is képes legyen "kommunikálni" a lámpáival.



(Forrás: elitedali, SmartNode Kft)

 

Bármilyen kérdéssel keressenek minket bizalommal!


Vegye fel velünk a kapcsolatot, és legyen szerződött partnerünk, hogy még több értékes információval gazdagodjon. Partnereink számára további technikai hírleveleket, programozási segédleteket és kész sablonokat biztosítunk az általunk értékesített legtöbb eszközhöz.


További, az Önök számára hasznos eszközöket talál az alábbi linkek egyikére kattintva:



133 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page